3. apríla 2012

Varenie Strukovín


Prebraté a umyté strukoviny zalejeme v pomere 1:5 a nacháme zovrieť. Povaríme cca 3 minúty, odstavíme, zakryjeme a necháme aspoň 1 hodinu stáť. Po hodine zlejeme, zalejeme čistou vodou a necháme v chladničke cez noc napučať. Nasledujúci deň vodu opäť zlejeme a strukoviny uvaríme v čistej vode. Tým sa zníži obsah nestráviteľných sacharidov spôsobujúcich nafukovanie o 70%.

Strukoviny v konzerve majú taktiež znížený obsah nestráviteľných sacharidov.

Varíme v neosolenej vode, inak sa neuvaria dobre alebo stvrdnú.

Rýchly spôsob varenia strukovín predstavuje tlakový hrniec, ktorý kráti čas varenia až o 70%.

Fazuľa (takmer všetky druhy) sa varí cca 60-80 minút.  Z troch šálok surovej fazule získame po uvarení 2 až 2 a pol hrnčeka uvarenej fazule.
Mungo fazuľa sa varí 30 minút, získané množstvo je približne rovnaké po uvarení ako množstvo v surovom stave.
Šošovicu varíme cca 20 minút. Červená šošovica je uvarená do 15 minút. Z 3 šálok surovej získame 2 šálky uvarenej.
Cícer sa varí približne 120 minút. Z 3 šálok získame opäť 2 šálky.
Hrach varíme 40-60 minút. Zo 4 šálok získame 2 a pol šálky.
Z 4 šálok Sóje získame po uvarení 2 a pol šálky a doba varenia je cca 140 minút.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára