O RECEPTOCH



Základom receptov na stránke sú jedlá vegetariánske (bez mäsa), vegánske (bez akýchkoľvek živočíšnych produktov) a bezlaktózové (bez mliečnych výrobkov). Keďže v dnešnej dobe máme prístup k najrozličnejším, najfarebnejším a najkvalitnejším produktom a surovinám - nikdy predtým nebolo viac jednoduchšie stravovať sa vegetariánsky, vegánsky alebo bez obsahu laktózy. 

Veľkou výhodou receptov je ich rýchla príprava. Pretože čas je pre nás v súčasnej hektickej dobe veľmi vzácny, uvariť chutné, zdravé a kvalitné vegetariánske jedlo čo najskôr, je prvoradé. Všetky recepty na blogu sú univerzálne, nenáročné a rýchle na prípravu. Vačšina  z nich sa dá pripraviť a uvariť za menej ako 30 minút. Všetky sú odskúšané a ochutnané!

Aj preto vo väčšine receptov používam tzv. "zrýchlené ingrediencie", t.j. napr. zeleninu alebo strukoviny v konzerve, mrazenú zeleninu (hlavne v zime).  Tieto "polotovary" sú bezpečné, zdravé a vôbec sa za ne nemusíme hanbiť. Všetko závisí od sezónnosti a dostupnosti. Samozrejme, ak je to možné, používame čerstvú zeleninu. Avšak výrobky v mrazenej a konzervovanej podobe, môžme skladovať dlhšiu dobu a mať ich vždy po ruke pre prípad prvej pomoci.

Pokiaľ strukoviny v konzerve neuznávate, a máte dostatok času, môžete si ich pripraviť klasicky a potom použiť v recepte, alebo, ich navariť predom, rozporciovať po 250g a zamraziť. Mrazenie je najlepšie a najkvalitnejšie skladovanie potravín, ktoré uchováva v potravine najviac výživných prvkov. (ako variť strukoviny - viď článok Varenie Strukovín).

Na to, aby sme mohli variť efektívne je dôležitá príprava a zásobovanie surovinami. Každý máme vlastný systém nákupov, či už na týždennej báze, alebo cestou domov z práce. Najvýhodnejšie je pripraviť si jedálníček na celý týždeň dopredu, uistiť sa, že máme doma všetky potrebné suroviny a varenie je potom nie len rýchle ale aj pohodlné a zábavné. Dobre zásobená domácnosť surovinami je nevyhnutná. Systém jedálnička a nakupovania nájdete v záložke "Jedálniček na týždeň".

Keďže blog je zameraný aj na bezlaktózovú diétu, v mnohých receptoch sa automaticky používa sójové mlieko a smotana. Okrem sójového mlieka môžme použiť aj iné náhrady ako napr. ryžové mlieko (ryžový nápoj), ovsený nápoj a podobne. Tí, ktorí konzumujú mliečne výrobky, môžu vo všetkých receptoch použiť klasické mlieko a smotanu, postup receptu ostáva nezmenený.

V niektorých receptoch používam odmerku - šálku - t.j. šálka o objeme 0,2l .

Často používaná surovina v receptoch je zeleninový (polievkový) základ, alebo bujón - pre mňa najosvedčenejší na trhu je sušený zeleninový Bio bujón v prášku - Alnatura (predáva DM Drogéria).

Všetky cestoviny, ktoré sú zaradené v kategórii vegánske sú bezvaječné.

Pri väčšine cestovín sa používa parmezán na posypanie - pre vegánsku alebo bezmliečnu verziu stačí parmezán vynechať alebo nahradiť tvrdým vegánskym syrom.

Približný zoznam potravín, ktoré používame v receptoch je uvedený v sekcii zoznam potravín.

Vpravo na stránke sú recepty rozdelené do kategórií pre ľahšiu orientáciu - podľa druhu jedál, alebo podľa použitých surovín.