30. marca 2012

Citáty Slávnych o Vegetariánstve

 

V každej dobe žili ľudia, ktorí upozorňovali na problematiku konzumácie mäsa a mnohí hlásali nutnosť bezmäsitej výživy. Prečítajte si zábavné, ale aj inšpiratívne  citáty od "slávnych" vegetariánov alebo o vegetariánstve, mnohé sú na zamyslenie.

Mahatma Gandhi
" Veľkosť národa a jeho morálny pokrok sa dá merať tým, ako zaobchádza so zvieratami."
" Pre mňa - život jahňaťa nie je ani o kúsok menej vzácny ako ten ľudský."

George Bernard Shaw: "  Zvieratá sú moji priatelia a ja svojich priateľov nejem!"

George Bernard Shaw: "Ak by na Zemi pristáli bytosti z inej planéty - bytosti, ktoré by sa cítili nad nami nadradené tak isto, ako sa my cítime nadradení nad zvieratami, pripustili by ste, že majú právo byť nad nami nadradení tak ako my pripúšťame, že sme právom nadradení nad zvieratami?"

Leonardo Da Vinci: sa už v mladom veku zaprisahal, že nebude jesť mäso. "Príde čas, keď sa ľudia budú pozerať na zabíjanie zvierat rovnako ako dnes na vraždenie ľudí!"

Jean-Jacques Rousseau: "Chuť na mäso nie je človeku daná prírodou - dokazuje to odpor detí proti mäsitým pokrmom. Deti dávajú prednosť rastlinnej potrave. Je nanajvýš dôležité nevyhovárať im pôvodné prirodzené chute a nenavádzať ich na konzumáciu mäsa."

David Brenner: "Vegetarián je ten, kto nezje žiadne stvorenie, ktoré má deti." 

Gerald Lieberman: "Vegetarián je osoba, ktorá konzumuje iba prílohy."

William S. Gilbert: "Lovenie jeleňov by bol veľmi zábavný šport, keby aj jelene mali zbrane."

Vincent Van Gogh: "Od návštevy na jatkách som prestal jesť mäso."

Jay Leno: "Firma McDonalds oznámila, že prehodnotí svoj postoj k zabíjaniu zvierat na bitúnkoch. Vy viete, že najprv zvieratá vypasú a potom ich zabijú. Viete, že tú istú vec robia svojim zákazníkom, však?" 

Albert Einstein: "Naša úloha musí byť oslobodiť sa .... tým, že svoju schopnosť súcitu rozšírime o súcit ku všetkým živým bytostiam, k celej prírode a jej kráse. "
 "Nič neprospeje ľudskému zdraviu a nezvýši šance na prežitie na zemi viac ako rozvoj vegetariánstva." 

"Vegetariánsky spôsob života by samotným fyzickým pôsobením na ľudskú povahu mohol mimoriadne priaznivo ovplyvniť osud celého ľudstva. "

Abraham Lincoln: "Zastávam sa práv zvierat rovnako ako ľudských práv. Až tak som celým človekom."

Paul McCartney: "Keby mali bitúnky sklenené steny, všetci by boli vegetariáni."

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára