6. decembra 2011

Najlepšie Talianske Krémové Rizoto


4 - 6 osôb
príprava 30 minút

Základné biele rizoto, Rizoto Bianco

1,1l zeleninového vývaru (môžme použiť bio bujón, alebo potravinový základ bez glutamanu)
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 lyžica masla
1 veľká cibuľa nakrájaná na jemno
2 strúčiky cesnaku nakrájané na jemno
2-3 stonky stopkového zeleru
400g ryže na rizoto (BASK ryža guľatozrnná, bielomodrý obal)
2,5 dl suchého bieleho vína, alebo vermut
morská soľ a čierne korenie
70g masla
115 g čerstvo nastrúhaného parmezánu

1. Pripravíme vývar, privedieme do varu
2. V inom hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu, zeler a cesnak a smažíme pomaly na malom plameni 15 minút, tak aby sa nám zelenina nesfarbila
3. Keď zelenina zmäkne, pridáme ryžu,zvýšime príkon tepla a miešame 1 minútu
4. Keď je ryža priesvitná, pridáme víno a stále miešame, alkohol z vína sa vyparí, zostane príjemná chuť
5. Pridáme naberačku vývaru a osolíme, znížime príkon tepla, aby sa ryže neuvarila zvonku príliš rýchlo
6. Ryžu miešame, keď vývar vsiakne pridáme ďaľšiu naberačku, opäť miešame, kým sa vývar nevsiakne, pridáme ďalšiu naberačku a takto postupujeme cca 15 minút, kým sa ryža neuvarí
7. Ak nám vývar nevystačí, môžme pridať aj horúcu vodu
8. Ryža by mala byť uvarená "al dente", nie rozvarená
9. Odstavíme od sporáka, pridáme maslo a parmezán a dobre premiešame
10. Prikryjeme a necháme postáť 2 minúty. Toto je veľmi dôležité, aby bolo rizoto krémové
11. Podávame čo najskôr

Takto sme pripravili základné biele rizoto tzv. Rizoto Bianco, ktoré môžme už kombinovať s inými prísadami podľa chute a fantázie - pre inšpiráciu uvádzam nasledovné recepty:

Rizoto so sušeným paradajkami, hubami a cuketou

1 rizoto bianco
1 cuketa
10 ks sušených paradajok
2 šálky očistených a nakrájaných šampiónov
1 lyžica olivového oleja

1. Pripravíme rizoto bianco
2. Na panvici rozohrejem olej a chvíľku opečieme cuketu, šampióny a sušené paradajky tak aby bola cuketa trochu chrumkavá
3. Keď v záverečnej fáze prípravy rizota bianca vmiešavame maslo a parmezán (bod 9.), primiešame pripravenú zmes
4. Podávame ozdobené parmezánom a olivovým olejom

Mätové rizoto

1 rizoto bianco
4 polievkové lyžice nasekanej čerstvej mäty
1 menší citrón - šťava
nastrúhaný parmezán

1. Pripravíme rizoto bianco
2. Keď v záverečnej fázi vmiešavame maslo a parmezán (bod 9.), primiešame tiež mätu a šťavu z citróna
3. Podávame ozdobené nastrúhaným parmezánom a lístkami mäty


Dubákové rizoto s petržlenom

1 rizoto bianco
200g dubákov očistených a nakrájaných
1 polievková lyžica olivového oleja
morská soľ a čierne korenie
1 strúčik cesnaku nakrájaný na jemno
trocha čerstvého tymiánu, alebo sušeného 1 čajovú lyžičku
1 polievková lyžica masla
1 polievková lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate
1 citrón, šťava
nastrúhaný parmezán

1. Rúru vyhrejeme na 200°C
2. Pripravíme rizoto bianco, keď je ryža takmer uvarená, v hlbokej panvici alebo hrnci vhodnom na zapekanie rozohrejeme olej, osmažíme hríby cca 1-2 minúty, a ochutíme soľou a korením
3. Pridáme cesnak, tymián a maslo a premiešame
4. Zmes vložíme do vyhriatej rúry na 6 minút
5. Keď v záverečnej fázi prípravy rizota bianca pridávame maslo a parmezán, (bod 9.) vmiešame petržlenovú vňať a zmes zapečených hríbov s cesnakom
6. Pridáme šťavu z citróna a podávame ozdobené nastrúhaným parmezánom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára