7. decembra 2011

ČERSTVÉ ŠŤAVY




Šťava z čerstvého ovocia a zeleniny tvorí dôležitú zložku dobre vyváženej (nie len vegetariánskej) diéty a obsahuje až 95% nutričných hodnôt ovocia a zeleniny. Do krvného systému sa šťava vstrebáva rýchlo, preto je to ľahký spôsob na dopĺňanie minerálov a vitamínov.
Najlepšia je vlastná výroba čerstvých štiav, pretože máte úplnú kontrolu nad tým, čo šťava obsahuje. Preto určite odporúčam zadovážiť si domáci odšťavovač. Aby sme predišli strate hodnotných vitamínov, je dobré šťavu zkonzumovať hneď po príprave.

Môj tip na odšťavovač: Catler JE 4010, alebo Catler JE 4011, ktorý má prídavný nerezový disk pre výrobu pyré z ovocia a zeleniny, tzv. Smoothies.

V tomto odšťavovači odšťavíte všetky druhy ovocia aj zeleniny, dokáže spracovať celé jablká aj s jaderníkom, dokonca aj zázvor. Je tichý, rýchly a výdatný. Má 5 stupňov odstreďovania podľa tvrdosti ovocia a zeleniny, je výdatný, čo sa týka pomeru ovocia a šťavy. Stojí cca 180 eur, čo je podľa môjho názoru výborný pomer ceny a kvality.

Pri výbere odšťavovača by ste mali dbať na to, čo by ste chceli odšťavovať (či aj zeleninu alebo iba ovocie, a aké ovocie), mali by ste pozerať na výdatnosť odšťavovača (čiže dobré je cca z 1kg mrkvy aspoň pol litra šťavy, z 1 grepu aspoň 2 dl šťavy atď.), a veľmi dôležitý je aj materiál, z ktorého je odšťavovač vyrobený. Odporúčam nerezové materiály a nerezové sitko, odšťavovač by nemal byť celý vyrobený z umelej hmoty. Mal by sa skladať z minimálneho počtu dielcov a čistenie by malo byť rýchle a jednoduché. Mal by byť schopný odšťaviť aspoň 7 štiav, kým sa naplní odpadová nádoba.

Najlepšiu výdatnosť majú tzv. schnekové odšťavovače, sú pomalšie ale vylisujú šťavu aj zo špenátu a šalátu omnoho viac ako klasické odstredivé odšťavovače. Cenová kategória takýchto odšťavovačov je cca od 300 eur. Viac o odšťavovačoch nájdete na www.eujuicers.sk.

RECEPTY NA 3 dl ČERSTVEJ ŠŤAVY

V návode každého odšťavovača nájdete postupy pri odšťavovaní, aj tipy a recepty.

Uvádzam obľúbené a chutné kombinácie ovocia a zeleniny na odšťavenie. Postup prípravy pri použití horeuvedeného odšťavovača: všetky ingrediencie vložíme do odšťavovača, mrkvu a repu očistíme, pomaranče a grepy očistíme, jablká a hrušky odstopkujeme, zázvor nemusíme šúpať iba umyť .... atď




Pomaranč - mrkva - zázvor
1 veľký pomaranč, olúpaný
3 mrkvy očistené
2,5 cm kúsok zázvoru

Pomaranč - grep - jablko
1/2 pomaranču
1/2 grepu
1-2 jablká

Mrkva - pomaranč - grep - jablko
1/2 pomaranču
1/2 grepu
2 mrkvy
1 jablko

Grep - jablko - hruška - mäta
1/2 grepu
1/2 hrušky
1-2 jablká
3-5 stoniek čerstvej mäty (mätu treba vkladať do odšťavovača hneď na začiatku)

Repa - mrkva - jablko
1 červená repa očistená
3 mrkvy
1-2 jablká

Repa - mrkva - jablko - zázvor
1 červená repa očistená
3 mrkvy
1-2 jablká
2,5 cm kúsok zázvoru (vkladáme do odšťavovaču ako prvý)

Zeler - jablko
2 stonky stopkového zeleru
3 jablká

Mrkva - hruška - jablko
1 hruška
3 mrkvy
1 - 2 jablká

Uhorka - mrkva - jablko
1/2 uhorky (iba umyjeme nemusíme ošúpať)
2 mrky
1-2 jablká

Zeler - uhorka - jablko - zázvor - citrón
2,5 cm kúsok zázvoru
1/2 citróna
2 stonky stopkového zeleru
1/2 uhorky
1-2 jablká

Repa - mrkva - zeler - zázvor
2,5 cm kúsok zázvoru
2 stonky stopkového zeleru
2 červené repy
4 mrkvy

čisté nekombinované šťavy: grep, pomaranč, jablko, mrkva, hruška, paradajky atď

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára