23. novembra 2011

Vegetariánstvo a Dôvody

Vegetariánstvo - je životný štýl, ktorého základom je prijímanie bezmäsitej stravy a nekonzumovanie produktov z mŕtvych zvierat. Je zameraný na starostlivosť o zdravie a výživu, často v spojení s nefajčením, pohybom, telesnou hygienou a psychohygienou. Vegetariánstvo kombinuje životosprávu aj úctu k zvieratám a ich právam.

Vegánstvo - vegáni nejedia žiadnu živočíšnu stravu a produkty obsahujúce živočísne zložky, mlieko, syry, jogurty, vajcia, med. Súčasťou takéhoto stravovania je prísna disciplína a sledovanie zloženia výrobkov, nakoľko mnoho výrobkov obsahuje mliečne zložky, živočíšne produkty ako želatína alebo syridlo.

Vitariánstvo - akceptuje iba jedlo vegánske, ktoré nie je varené pri vysokej teplote. Vitariáni sú presvedčení, že varenie ničí enzýmy a vitamíny a výživnú časť plodiny.

Frutariánstvo - títo nadšenci konzumujú iba ovocie, orechy a semená, žiadnu zeleninu, obilniny a živočíšne produkty. Pri zbere plodov sa rastline nesmie ublížiť a zbierajú sa iba zrelé plody.


Vegetariánstvom sa ľudia riadia z rôznych dôvodov:

Vierovyznanie, duchovné presvedčenie: zväčša sa jedná o Budhizmus, Hinduizmu, Džinizmus, Rastafari a Medzinárodná spoločnosť pre Krišnovo vedomie. Aj kresťanstvo, judaizmus a islam majú vo svojej viere aspoň zmienku o bezmäsitej strave.

Zdravie: je vedecky preukázané, že obmedzená alebo úplná absencia mäsitej stravy znižuje riziko ochorenia rakovinou, znižuje riziko obezity, vysokého krvného tlaku, srdcového infarktu, mŕtvice, vysokého cholesterolu a diabetes.

Etika: etika a filozofia životného štýlu vegetariánov znamená hlavne prejav sympatií a spolupatričnosti so zvieratami s ohľadom na ich práva. Preto sú vegetariáni presvedčení, že nemajú žiadne právo zabíjať a konzumovať zvieratá.

Environmentalistika: konzumovanie živočíšnych produktov a chov zvierat má za následky obrovské znečistenie a s ním spojené ekologické problémy. Veľký dopyt po zvieracích produktoch má za príčinu zvyšovanie ich chovu. Pre zvieratá sa vytvárajú plochy, väčšinou na úkor lesa, ktoré sa znečisťujú a podliehajú erózií. Taktiež sa veľká časť pestovaných potravín používa na vykrmovanie zvierat na úkor ľudí.

Všetci vegetariáni často vystupujú proti používaniu živočíšnych produktov ako koža, kožušina, vlna, perie a produktov testovaných na zvieratách.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára