20. decembra 2011

Vegetariánske Bolognese



4 porcie
príprava 40 minút

400g špagiet
1 cibuľa nakrájaná najemno
1 mrkva nakrájaná najemno
1 stonka zeleru nakrájaná najemno
1 červená paprika, očistená a nakrájaná na jemno
2 polievkové lyžice olivového oleja
100g červenej šošovice
1x400g konzerva krájaných lúpaných paradojok
500ml zeleninového vývaru
2 čajové lyžičky sušeného oregana
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
čerstvo postrúhaný parmezán (alebo vegánsky tvrdý syr)

1. Všetku surovú zeleninu nakrájame na jemno, alebo dáme nasekať v kuchynskom robote
2. Olej rozohrejeme na veľkej panvici a osmažíme zeleninu, cca 8 minút kým nezmäkne
3. Primiešame šošovicu, paradajky, vývar, oregano, škoricu a privedieme do varu, znížime príkon tepla, zakryjeme a necháme variť 20 minút
4. Špagety uvaríme v osolenej vode, scedíme, zmiešame s omáčkou, rozdelíme do tanierov, na vrch pridáme ešte trocha omáčky a posypeme parmezánom


iný spôsob prípravy cca 20 minút:

400 g špagiet
80 g sójovej drviny
250 ml rajčinového pretlaku alebo 100% džúsu
1 veľká cibuľa nakrájaná najemno
2 strúčiky cesnaku nasekané najemno
1 polievková lyžica sójovej omáčky Tamari alebo Kikoman
biele korenie
1 čajová lyžička oregána
2 polievkové lyžice oleja
soľ
olivový olej

Postup:
1. Sójovú drvinu zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút bobtnať, scedíme
2. Uvaríme špagety v osolenej vode, scedíme a premiešame s olivovým olejom
2. Olej rozohrejeme, opražíme cibuľku, cesnak, vložíme sójovú drvinu , polejeme sójovou omáčkou a osmažíme
3. Zalejeme pretlakom, ochutíme korením, soľou a oregánom a chvíľku ešte povaríme
5. Omáčku zmiešame so špagetami, rozdelíme do tanierov, na vrch pridáme ešte trochu omáčky a posypeme parmezánom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára