24. novembra 2011

Vyvážená Strava Vegetariána



Vegetariánska strava môže pokrývať všetky potrebné živiny. Dôležitá je vyváženosť a rozmanitosť jedál a zameranie na dostatok bielkovín, železa, vápnika, zinku a vitamínu B12.

Bielkoviny - sa z rastlinnej potravy vstrebávajú do tela ľahšie. Sú obsiahnuté v sóji, strukovinách, obilninách, zemiakoch a orechoch.

Železo - vstrebateľnosť z rastlinnej potravy je síce o čosi nižšia ako zo živočíšnej, ale výskyt železa v rastlinnej potrave je vyšší. Vitamín C zvyšuje jeho vstrebateľnosť. Železo nájdeme v pšene, maku, lieskovcoch, pistáciach, tekvicových a slnečnicových semenách, repe, špenáte (varenom), šošovici (varenej), sušených marhulách a ovsených vločkách.

Vápnik - jediným zdrojom kalcia nie je iba mlieko, ako nám to neustále trvdia reklamné kampane mliekárenského priemyslu. Zdrojom vápnika sú sójové bôby, sezam, kel, kapusta, brokolica, petržlen.

Zinok - sója, tofu, strukoviny, celozrnné výrobky a sezamové semená.

Vitamín B12 - kontroverzný vitamín B12, o ktorom sa veľa dočítame, že je obsiahnutý iba v živočíšnej potrave. Nachádza sa aj v rastlinách a to v obilných klíčkoch, morských riasach, sladkovodných riasach chlorela a spirulina, prírodne vyrobenej sójovej omáčke (napr. Tamari), a v kvasených uhorkách.

Pri nedostatku spomínaných je taktiež možnosť využiť výživové doplnky. Niektoré však obsahujú želatinu a treba sa informovať, či je rastlinného pôvodu, keďže želatina sa často vyrába zo zvierat (najmä v Amerike).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára