23. novembra 2011

25. November - Svetový Deň Bez Mäsa

Svetový deň bez mäsa nám dáva možnosť zamyslieť sa nad svojimi stravovacími návykmi a zvážiť úlohu bezmäsitej stravy. Tak ako v brožúre "Why Vegetarian? Beginner´s Guide" od malajzijskej vegetariánskej spoločnosti, jej prvá prezidentka Soňa Zakariya, vyjadrila nádej, že jedného dňa, namiesto otázok "Prečo ste vegetarián?" sa budú ľudia viac pýtať "Ako sa stať vegetariánom?". Mňa sa ľudia najčastejšie pýtajú: "Preboha a čo teda jete, keď nejete mäso?"...... Je tak veľa alternatív, stačí sa iba trocha zaujímať.

Ľudia sa stávajú vegetariánmi predovšetkým z dvoch dôvodov:
1. Prestane im byť ľahostajný spôsob, akým sa zaobchádza so zvieratami v chovoch a na bitúnkoch a uvedomia si, že život takého zvieraťa je utrpenie. A oni predsa nechcú utrpenie spôsobovať.
2. Uvedomia si spôsob fungovania systému priemyselného poľnohospodárstva a jeho dopady na ľudské zdravie aj životné prostredie.

Najväčším problémom je, že ľudia si neuvedomujú, odkiaľ pochádza ich večera! A najsmutnejším problémom je, že mnohí to ani nechcú vedieť. Mäsopriemysel je jedno veľké utrpenie a rakovina!
Úžitkové zvieratá - hovädzí dobytok, ošípané, hydina - sa väčšinou chovajú vo veľkom množstve na malých priestranstvách. Natlačené v budovách a halách, sa nemôžu ani pohnúť, sliepky nosnice sa tiesnia v malých klietkach, nemôžu ani roztiahnuť krídla. Je to pre nich neprirodzené, veľmi stresujúce a nehygienické prostredie. Sú im podávané antibiotiká a hormóny, aby rýchlejšie rástli a zväčšovali sa na objeme. Okrem antibiotík a hormónov sú kŕmené plodinami, ktoré boli predtým ošetrované chemickými látkami a pesticídmi. Všetko toto - stresujúce prostredie a krmivo sa dostáva do tela týchto zvierat a teda aj do mäsa, ktoré konzumujete. Celý život je pre tie zvieratá utrpenie a keď prichádza ich posledná hodina na bitúnku, spôsob zabíjania je ďalšie utrpenie. Je to jedno veľké nešťastie, ktoré sa potom tým, že konzumujete mäso takéhoto zvieraťa dostáva do vás. Preto sú ľudia nie len plný hnevu, agresie, nešťastia, nervozity, stresu a obezity, ale aj ľahko náchylní na choroby. Je vedecky dokázané, že výskyt rakoviny u vegetariánov je o 40% menej v porovnaní s bežnou populáciou. (Profesor Nick Day z University of Cambridge a European Prospective Study Into Cancer) !!!

Máte doma nejaké domáce zviera? Psíka, mačičku, papagája? Viete si predstaviť, ako ich zabijete, stiahnete z kože, uvaríte a zjete? Nie? Ako to, že dokážete zjesť prasa alebo kravu, ich detičky - teliatka a prasiatka? Nie, to vôbec nie je iné, to je presne to isté. Každá živá a cítiaca bytosť má právo na šťastný život!

Verím, že prestať jesť mäso je ťažké, je ťažké zbaviť sa návykov, ale je veľa dôvodov prečo to urobiť. Pre seba samého, pre svoje okolie, pre svoje deti a budúcnosť ľudstva a planéty, aj pre tie trpiace bytosti. Ak si neviete život bez mäsa predstaviť, začnite pomaly. Začnite tak ako to robievali naše staré mamy - mäso bol sviatok, mäso iba v nedeľu. Raz za týždeň a nie každý deň. Alebo na začiatok sa aspoň začnite zaujímať. Prečítajte si o mäsovom priemysle, preštudujte si info o výrobku, ktorý kupujete v supermarkete, alebo si vyhľadajte farmy v okolí, farmy ekologického poľnohospodárstva. Určite je ich vo vašom regióne viac než dosť. Navštívte takúto farmu, zaujímajte sa o chov zvierat a začnite kupovať tam. Podporíte lokálny trh a keď už sa nebudete vedieť vzdať mäsa, budete jesť aspoň o trocha šťastnejšie kravičky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára