3. februára 2012
Želatina - Najväčší Nepriateľ Vegetariánov
Želatína, používaná predovšetkým v potravinárstve ako prísada do cukríkov, cukroviniek, zákuskov, zmrzliny a jogurtov. Využíva sa taktiež vo farmaceutickom priemysle ako súčasť tabliet a k výrobe kapsulí. Na obaloch výrobkov v časti zloženie je uvádzaná ako želatina a mnohých z nás nenapadne čo to tá želatína vlastne je.
Želatína - je bielkovina, ktorá sa získava varením (predovšetkým bravčových a hovädzích) šliach, koží, kostí, chrupaviek a iného odpadu z jatiek. Varením sa kolagen mení na glutin, látku s rôsolovou schopnosť, ktorá je najpodstatnejšou zložkou želatiny.
Čo môžeme urobiť?
Pozorne sledovať zloženie výrobkov. Ak sa uvádza iba želatína a nie sme si istí, treba nájsť alternatívu alebo sa informovať priamo u výrobcu. V potravinách sa ako náhrada želatíny používajú napr. karagénan E407 a karubin E410. Ďalšou alternatívou je ovocný pektín, dextríny alebo živica.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára