3. februára 2012

Želatina - Najväčší Nepriateľ Vegetariánov


 Želatína, používaná predovšetkým v potravinárstve ako prísada do cukríkov, cukroviniek, zákuskov, zmrzliny a jogurtov. Využíva sa taktiež vo farmaceutickom priemysle ako súčasť tabliet a k výrobe kapsulí. Na obaloch výrobkov v časti zloženie je uvádzaná ako želatina a mnohých z nás nenapadne čo to tá želatína vlastne je.

Želatína - je bielkovina,  ktorá sa získava varením (predovšetkým bravčových a hovädzích) šliach, koží, kostí, chrupaviek a iného odpadu z jatiek. Varením sa kolagen mení na glutin, látku s rôsolovou schopnosť, ktorá je najpodstatnejšou zložkou želatiny.


Čo môžeme urobiť?
Pozorne sledovať zloženie výrobkov. Ak sa uvádza iba želatína a nie sme si istí, treba nájsť alternatívu alebo sa informovať priamo u výrobcu. V potravinách sa ako náhrada želatíny používajú napr. karagénan E407 a karubin E410. Ďalšou alternatívou je ovocný pektín, dextríny alebo živica.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára